W blogu jest przepis na podobne ciasto lecz zrobione na cieście biszkoptowym o nazwie ,, Ciasto ptasie mleczko”. Dzisiaj proponuję ten przepis nieco zmodyfikowany dla zapracowanych, którzy nie mają czasu piec a chcieliby mieć coś do kawy na podwieczorek. Zostały mi 2 wafle andrutowe, które mi posłużyły za wierzch i spód do tego galaretkowego ptasiego mleczka. Wyszło tez pysznie. Polecam!
- Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 2 wafle andruty
- 2,5 łyżki żelatyny do deserów
- 1/2 szkl. cukru pudru ( można mniej)
- 1 szkl. mleka
- 1/2 l śmietany 18% lub 30%
Wykonanie:
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawał również po bokach. Na dno wyłożyć 1 wafel andrut. W razie potrzeby go przyciąć na odpowiedni wymiar blaszki. Galaretki -każdą osobno rozpuścić w niepełnej szkl. wrzątku i w osobnych pojemnikach doprowadzić do zastygnięcia a potem pokroić na dowolnej wielkości kwadraty.
Mleko zagotować w rondelku z wymieszanym cukrem pudrem i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku, dobrze rozmieszać i dodać do letniego mleka z cukrem. Wszystko wymieszać i wstawić rondelek do zimnej kąpieli wodnej. Do wystudzonej masy dodać ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać i na końcu delikatnie wmieszać w masę kolorowe kostki galaretek. Masę wylać na spód andrutowego wafla. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Przełożyć do całkowitego zżelowania do lodówki. Kroić na dowolne porcje.