Będąc na Cyprze kupiłam tam zapakowane próżniowo marynowane liście winogron. W kraju zrobiłam z nich gołąbki z farszem naszych tradycyjnych po polsku. Wyszły pyszne polsko-cypryjskie małe gołąbki. Już się przymierzam do tego żeby w sezonie narwać naszych liści z winogron, zamarynować je i zrobić podobne. Spróbujcie zrobić coś nowego i innego!
- Składniki:
- 1 porcja marynowanych liści winogron ( 30 dag)
- troszeczkę oliwy
- farsz klopsowy robiony jak do tradycyjnych gołąbków
Wykonanie:
Liście przepłukać pod wodą i włożyć na dosłownie 2 min do wrzącej wody. Po tym wybrać cedzakiem i odsączyć. Na desce układać je pojedynczo żyłkami do góry. Nakładać małą łyżeczką farsz i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Układać w naczyniu żaroodpornym na liściach winogron. Podlać woda z oliwą i zapiekać w piekarniku 1 godzinę w 180 stopniach C. Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę wymieszać z 1/2 szkl. naturalnego jogurtu, solą i pieprzem do smaku i gotowe!