Przepis pochodzi z książki,,Czas na Grecję”. Bardzo smaczny orzeźwiający dodatek do obiadu na gorące dni. Polecam!
- Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki koperku
- oliwki do dekoracji
Wykonanie:
Zetrzyj ogórka na tarce o średnich oczkach( ja pokroiłam w cieniutkie plasterki).Odciśnij nadmiar soku na ręczniku papierowym. Włóż ogórka do miski, dodaj jogurt, przyprawy ,czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, sok z cytryny, oliwę i pokrojony drobno koperek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na 20 min. Udekoruj oliwkami. Smacznego!