Przepis z książki<< Klasztorna spiżarnia zdrowia” Z. T. Nowaka. siostra zapewnia, że gruszki wyjęte z tego przecieru ozdobione bitą śmietaną lub zalane galaretką owocową będą wytwornym deserem na stole. Miałam nadmiar śliwek węgierek i zrobiłam 4 litrowe słoje wg tego przepisu, a w zimowe dni sprawdzę smak owych gruszek zalanych galaretką. Łapcie przepis póki na śliwki jest teraz urodzaj. Polecam!
- Składniki:
- twarde gruszki
- śliwki węgierki
- cukier wg uznania
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zagotować wodę i do wrzątku na moment wrzucić połówki gruszek. Odsączyć je na sicie.
Z umytych śliwek usunąć pestkę. na dnie garnka wlać 1 cm wody i wrzucić śliwki. Rozgotować je i gorące przetrzeć przez sito( ja zblendowalam). Do słoi włożyć gruszki, nalać przecieru i do smaku dodać cukier ( ja nie dodawałam , bo było śliwki były słodkie). Zakręcić i pasteryzować od zagotowania 20 min. smacznego!