Grzybowa z selerem naciowym

W domu miałam zamrożoną porcję grzybów leśnych i ugotowałam z ich udziałem zupę. Szukałam przyprawy, która będzie lekko pikantna a zarazem troszeczkę z nutą korzennego smaku. I tu nadała się łodyga selera naciowego. Wyszło lepiej niż dobrze. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 porcja zamrożonych grzybów leśnych
  • 3 grzybki  leśne suszone przetarte na proszek
  • 2 garście grubszego makaronu lub klusek lanych
  • 1 marchew
  • 1-2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól. i pieprz
  • olej1 mała śmietanka 30%

Wykonanie:

Grzyby pokroić na mniejsze części . Seler naciowy , cebulę, czosnek i marchew tez drobno pokroić. na patelni rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę potem czosnek do tego dodać grzyby i smażyć do momentu aż z nich cała woda odparuje.
Do garnka wlać wodę osoloną i dodać seler naciowy i marchew. Zagotować i wlać do garnka zawartość z całej patelni. Gotować ok. pół godziny do miękkości marchwi. Wrzucić makaron lub kluski lane i dodać przyprawy. Ewentualnie jeszcze dosolić i dodać pieprz. Do śmietany wlać troszeczkę gorącej zupy, wymieszać i tak zahartowaną wlewać cienkim strumieniem ciągle mieszając do garnka. na końcu wsypuję proszek z grzybów suszonych i tak  zabieloną śmietaną zupę i do perfumowaną suszem grzybowym można wyłączyć i można już wlewać na talerze. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx