Grzybowy krupnik

Bardzo lubię połączenie kaszy i grzybów. A, że czas nastał typowo jesienno- zimowy, gdzie wszyscy pokasłują albo od zimna albo od przemoknięcia ,więc wymyśliłam taką oto rozgrzewająco-aromatyczną zupę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kość wędzona
  • 100 g kaszy pęczak kujawski
  • włoszczyzna
  • 1 garść grzybów suszonych uprzednio namoczonych na noc w wodzie
  • olej
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Grzyby odsączyć z wody, drobno pokroić i przesmażyć z cebulką drobno pokrojoną na oleju. Dolać do garnka wodę, włożyć wędzoną kość, obraną i drobno pokrojoną włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć kość, wsypać kaszę pęczak. Chwilę pogotować. Osobno zrobić zasmażkę na patelni z 1 cebuli, oleju i mąki . Zagęścić zupę. do smaku dać pieprz i sól.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx