Bardzo lubię połączenie kaszy i grzybów. A, że czas nastał typowo jesienno- zimowy, gdzie wszyscy pokasłują albo od zimna albo od przemoknięcia ,więc wymyśliłam taką oto rozgrzewająco-aromatyczną zupę. Polecam!
- Składniki:
- 1 kość wędzona
- 100 g kaszy pęczak kujawski
- włoszczyzna
- 1 garść grzybów suszonych uprzednio namoczonych na noc w wodzie
- olej
- 2 cebule
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby odsączyć z wody, drobno pokroić i przesmażyć z cebulką drobno pokrojoną na oleju. Dolać do garnka wodę, włożyć wędzoną kość, obraną i drobno pokrojoną włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć kość, wsypać kaszę pęczak. Chwilę pogotować. Osobno zrobić zasmażkę na patelni z 1 cebuli, oleju i mąki . Zagęścić zupę. do smaku dać pieprz i sól.