Zupa ryżowa

Zupa ryżowa

Zupa ryżowa

 

Do zrobienia tej zupy zainspirował mnie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa. A że ja lubię modyfikować przepisy to dodałam jeszcze do niego szczyptę: zielonego mielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy. Wyszła smakowita zupa rozgrzewająca.

 

  • Składniki:
  • 3 skrzydełka od kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanka ryżu basmati
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz
  • po szczypcie: mielonego zielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy

 

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy i oczyszczamy. Przekładamy je do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Ryż opłukujemy w zimnej wodzie i wszystko przekładamy do gotujących się skrzydełek, wsypujemy pieprz ziołowy i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem mielonym i dodajemy po szczypcie mielonego zielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy. Zupę można zabielić śmietaną i na końcu posypać natką pietruszki.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx