Bardzo lubię potrawy kuchni indyjskiej z ich żółciutką przyprawą curry. Daje ona potrawą zaostrzony i orientalny smak. Dzisiaj proponuję potrawę na bazie fileta z indyka. Polecam!
- Składniki:
- 800 g fileta z indyka
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kubeczek 400ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Na noc zamarynować w przyprawach, soli i pieprzu mielonego i oleju fileta z indyka pozbawionego błon i pokrojonego w większą kostkę. Na drugi dzień tego fileta podsmażyć obustronnie, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec zredukowany sos podlać śmietanką i ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem. można też wcinać z pajdą chleba. Smacznego!