Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Nie masz pomysłu na obiad – proponuję jajka w sosie koperkowym. Koperek  jest dostępny świeży na bazarach. Polecam danie szybkie i smaczne!

 

  • Składniki:
  • jajka gotowane na twardo – ilość dowolna
    Na sos:
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa tarta – do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • solidny pęczek świeżego koperku

 

Wykonanie:
Na głębszej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę. Wlać mleko, zamieszać i odstawić na bok. Do tego dodać do smaku: sól, mielony świeżo pieprz, tartą gałkę muszkatołową oraz kurkumę. Wymieszać, posmakować i zagotować do zgęstnienia sosu. Posypać obficie umytym i drobno pociętym zielonym świeżym koperkiem. Wymieszać całość i włożyć do sosu ugotowane jajka na twardo.

 

Smakują podane z ziemniakami, dowolną surówką lub podane na kolację z pieczywem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx