Jogurtowiec owocowy bez pieczenia

Upały, na dworze gorąco i wszyscy myślą o tym żeby zjeść coś lekkiego. A, że w upały u nas lody odpadają z uwagi na częsty ból gardła po nich, więc wymyśliłam taki oto jogurtowiec, który nie zaszkodzi a ochłodzi. Polecam!

  • Składniki na tortownicę:
  • ok. 200 g herbatników
  • 80 g masła lub masła roślinnego
  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 op. galaretki owocowej
  • skórka  starta z 1 cytryny
  • świeże owoce: ja dałam czereśnie i brzoskwinie

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy z papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i dodać do tego 1 łyżkę żelatyny.  Pozostałe 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 150 ml gorącej wody i przestudzić. Owoce umyć, wypestkować, pokroić na pół, a brzoskwinie na paseczki. Jogurt,cukier,skórkę z cytryny i letnią żelatynę oraz połowę owoców wymieszać delikatnie ze sobą i wlać na masę herbatnikową. Na wierzch dekoracyjnie ułożyć resztę owoców.  Przełożyć do lodówki. Całość zalać tężącą galaretką owocową i powtórnie schłodzić całość w lodówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx