Styropian czekoladowy

Styropian czekoladowy

Przepis ze starego zeszytu babci. Jest to blok z ryżu preparowanego połączonego z czekoladą i masłem. Deser ten przypomina mi smaki dzieciństwa, a że przypomina styropian stąd ta nazwa. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 140 g ryżu preparowanego

Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę potem dodać do niej 50 g masła i gdy się rozpuści wsypać do niego połowę ryżu preparowanego.Wymieszać i przełożyć do foremki np. keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Znowu w kąpieli wodnej rozpuścić tym razem białą czekoladę i 50 g masła. Wsypać do tego resztę ryżu preparowanego i wymieszać. Uzyskaną masę białą wysypać na masę ciemną znajdującą się w foremce.  Nałożyć na wierzch papier do pieczenia i obciążyć deską do krojenia z postawionymi na niej np. słojami z zaprawami… co macie w domu. Zostawić na noc, a rano zdjąć obciążenie, foremkę obrócić do góry nogami nad półmiskiem i mamy blok gotowy. Na podwieczorek kroimy go w dowolnej grubości plastry i delektujemy się tym słodkim deserem- Smacznego!

 

Styropian czekoladowy

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx