Kandyzowane skórki z pomelo

Ostatnio będąc na Cyprze napatrzyłam się na rosnące tam owoce cytrusowe: cytryny, mandarynki, pomarańcze i pomelo. Tak mnie na ten ostatni owoc nabrała ochota, że go u nas w kraju  kupiłam w Lidlu i surowy zjedliśmy z rodzinką ze smakiem, a ze skórki tego olbrzymiego owocu zrobiłam kandyzowany w syropie cukrowym przysmak do deserów i ciast. Smak ma podobny do pomarańczy i grejpfruta. Zmiata wolne rodniki z naszego organizmu, reguluje nam ciśnienie krwi ,cholesterol  LDL , nic nie tuczy bo w 100g tego owocu mamy tylko 38kcal.Także polecam żebyście sięgnęli po ten owoc i przy okazji zrobili z jego skórki pożytek. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 owoc pomelo ( mój ważył 1,5 kg)- wybierajcie twardy i pachnący!
  • 1 szjkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Owoc pomelo umyć, obrać ze4 skórki i ściąć z niej białe albedo. Wsadzić skórki do garnka z wodą i gotować do ich miękkości. Potem wodę odlać, ze skórek jeszcze raz ściągnąć ewentualne resztki białego albedo ( ja ściągam tępą stroną noża). Skórki pokroić w drobną kosteczkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i do tego syropu cukrowego wsypać skórki pokrojonego pomelo. Gotować do uzyskania ich szklistości. Na końcu dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące wkładać do słoi. Zakręcić je dokładnie i odwrócić do góry dnem. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx