Karczek z wody

Przepis  podyktowany w jednej z audycji kulinarnej. Karczek wychodzi mięciutki, aromatyczny i smaczny. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg karczku
  • 10 kulek  ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz wg uznania
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • cebula

Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka z dobrze osoloną wodą. Do tego dołożyć liście laurowe, kulki ziela angielskiego i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku. Zostawić pod przykryciem na 3 dni. Następnie mięso odcedzić, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Odłożyć na bok ząbki czosnku, a mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać ze sobą przyprawy ( ilość wg uznania). Mięso posolić, posypać pieprzem i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Cebulę obrać, przekroić na pół, włożyć wraz z odłożonymi ząbkami czosnku do rękawa foliowego. Włożyć zamarynowane mięso. Rękaw szczelnie zamknąć. Zrobić w nim otwory( dziurki, nacięcia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na tyle godzin ile ma kg mięso. W tym wypadku na 2 godz. Upieczone mięso wyjąć i pokroić w grube plastry lub na kawałki. Z powstałego płynu można po zagęszczeniu ze śmietaną i mąką zrobić sos. Smacznego!

karczek z wody
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx