Przepis podyktowany w jednej z audycji kulinarnej. Karczek wychodzi mięciutki, aromatyczny i smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 2 kg karczku
- 10 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz wg uznania
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- majeranek
- cebula
Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka z dobrze osoloną wodą. Do tego dołożyć liście laurowe, kulki ziela angielskiego i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku. Zostawić pod przykryciem na 3 dni. Następnie mięso odcedzić, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Odłożyć na bok ząbki czosnku, a mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać ze sobą przyprawy ( ilość wg uznania). Mięso posolić, posypać pieprzem i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Cebulę obrać, przekroić na pół, włożyć wraz z odłożonymi ząbkami czosnku do rękawa foliowego. Włożyć zamarynowane mięso. Rękaw szczelnie zamknąć. Zrobić w nim otwory( dziurki, nacięcia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na tyle godzin ile ma kg mięso. W tym wypadku na 2 godz. Upieczone mięso wyjąć i pokroić w grube plastry lub na kawałki. Z powstałego płynu można po zagęszczeniu ze śmietaną i mąką zrobić sos. Smacznego!