Karkówka pieczona w ziołach

Karkówka pieczona w ziołach

Pomysł na karkówkę, której większe kawałki przydadzą się na obiad, a te ze środka pokrojone w plastry zastąpią nam wędlinę na pieczywo. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
    Marynata:
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka vegety domowej roboty
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 cebule pokrojone w krążki

Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski. Z podanych składników wymieszanych ze sobą zrobić marynatę, którą należy natrzeć mięso z każdej strony. Przykryć folią i na noc przełożyć do lodówki. Na drugi dzień wszystko przełożyć do rękawa foliowego, obłożyć cebulą. Piec w 180 stopniach C 1 godz. i 20 minut, potem naciąć rękaw i dalej piec ok. 20 minut. Z płynu i marynaty można zrobić sos.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx