Pomysł siostry Faustyny, wykonanie moje i gorąco polecam karkóweczkę mięciutką, soczystą nadającą się do obiadu lub na zimno pokrojoną w cieniutkie plasterki na pieczywo. Smacznego!
- Składniki :
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
na marynatę: - 3 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3-4 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
Składniki do wykonania sosu śliwkowo-rodzynkowego: - 4 cebule pokrojone w drobną kostkę i zeszklone na oleju
- 10 dag śliwek suszonych pociętych w paseczki
- 5 dag rodzynek przelanych wrzątkiem i odsączonych na sicie
- 1 l wody
- 3 łyżki mąki
- 2 drobno siekane ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wykonanie:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty połączyć ze sobą, wymieszać i marynatą natrzeć mięso z każdej strony. Zawinąć w folię i przechowywać w lodówce -można nawet do 3 dni.
Na gorącym oleju obsmażyć zamarynowane mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , przykryć folią i piec w temp.150 stopni C ok. 2 godz. Przy czym w trakcie pieczenia 2-3 razy obracać mięso.Wyjąć i ostudzić.
Sos:
Do podsmażonej cebuli wlać 3/4 l wody i dodać resztę składników. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut.W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę, dolać troszeczkę gorącego sosu i wlać do całości. Mieszać, Podgotować do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Sos najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Polać nim plastry karkówki wzdłuż mięsa ułożonego na półmisku. Smacznego!