Karkówka zapiekana z serem i pieczarkami
Dla tych, którzy lubią jeść karkóweczkę na ostro.
- Składniki:
- 1 kg karkówki
- sól i pieprz do smaku
Marynata: - 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 paczki przyprawy gyros-kebab
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Ponadto do zapiekania: - 30 dag pieczarek
- 30 dag tartego żółtego sera
- 1 duża cebula pokrojona w plastry
Wykonanie:
Mięso wyjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry grubości ok. 1-2 cm. Przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i tym zalewamy plastry karkówki. Odstawiamy wszystko do lodówki na noc. Na 2 dzień przekładamy mięso wraz z marynatą na blachę piekarnikową głębszą. Na każdy kawałek mięsa układamy po 1 plastrze cebuli, na to pokrojone w plastry pieczarki a na końcu każdy plaster posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia (ok. 15 min) przykrywamy całość folią aluminiową.
Podajemy z ziemniakami na obiad lub jako danie kolacyjne z kanapkami.
Smacznego!