Zrazy z mięsa mielonego

Miałam ok 1 kg mięsa mielonego i kombinowałam co z niego zrobić. Nie chciałam pospolitych klopsów ani pulpecików więc postanowiłam zrobić mielone jak zrazy nadziewane plasterkiem szynki, kawałkiem cebulki, ogórka konserwowanego i papryki czerwonej. a oto przepis na to danie. Polecam!

  • Składniki:
  • ok.1 kg mięsa mielonego ( najlepiej mieszanego wielogatunkowego)
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1/4 szkl .mleka
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej lub innej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 100 g szynki konserwowej lub plasterków boczku wędzonego
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • po 1 łyżeczce: majeranku i ostrej mielonej papryki
  • mąka do obtoczenia zrazików
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Do mięsa wbić jaja, dodać bułkę tartą, wlać mleko i dodać sól, pieprz i przyprawy. Dobrze wymieszać i odstawić na bok. Tymczasem przygotować musztardę, szynkę lub boczek i pokroić w paseczki ogórki , paprykę i cebulę. Obok postawić talerz z mąką
Ręce namoczyć w wodzie i kłaść kawałek mięsa na dłoni, spłaszczyć go, nałożyć plaster szynki lub boczku, posmarować musztardą i na środku nałożyć po pasku: cebuli, ogórka i papryki. Skleić dokładnie na kształt zraza i obtoczyć go w mące. Tak zrobić pozostałe zrazy. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano przekręcając z każdej strony. Podlać wodą lub bulionem, dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Zrazy są już mięciutkie to ostrożnie je wyjąć i zagęścić powstały sos mąką zmieszaną ze śmietaną. Dosmaczać na koniec pieprzem i solą. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszą , ryżem lub z pieczywem obficie polewając je sosem. Smacznego!

zrazy z mielonego
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx