Karp wigilijny

W większości domach na stole wigilijnym króluje karp. Podaję przepis jak go sporządzić dla młodych gospodyń domowych i tych , którzy dopiero zaczynają go przyrządzać. Karp w ten sposób przyrządzony jest smaczny- polecam!

  • Składniki:
  • 1 karp
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Karpia patroszymy, wycinamy płetwy i łeb. Zeskrobujemy łuski ,, pod włos”. Filetujemy go ,dokładnie myjemy osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie obtaczamy go w mące i smażymy na gorącym oleju z dodaną 1 łyżką masła. Obsmażamy karpia z każdej strony , zmniejszamy ogień, dolewamy 2 łyżki wody i na 2 minutki przykrywamy pokrywką. Tak przyrządzony karp jest delikatny i smaczny. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx