Karpatka
Karpatka to ciasto, które można jeść i jeść. Jeżeli masz kuchenkę z termoobiegiem to za jednym pieczeniem wkładasz 2 blachy i masz 2 placki (dół, góra) karpatki za jednym zamachem. W trakcie ich pieczenia robisz krem, przekładasz go między upieczone placki i gotowe!
- Składniki na ciasto:
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- Składniki na krem:
- 2 jajka
- pół kostki masła
- pół kostki margaryny
- pół litra mleka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
- parę kropli olejku arakowego lub soku z cytryny lub rumu
Wykonanie ciasta:
Wodę z masłem i solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie ją rozetrzeć, zaparzyć ciągle gotując ok. 5 minut aż zrobi się kluchowate. Zdjąć z ognia. Ostudzić i wbijając po 1 jajku miksować do uzyskania gładkiej masy. W 2 blaszkach jednakowych rozmiarów wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych – wykładać łyżką placuszki. Potem je rozprowadzić tak by w niektórych miejscach były cieniutkie, a w niektórych miały zgrubienia.
PORADA: W celu lepszego rozprowadzenia ciasta łyżkę moczę w oleju.
Piec 200 stopni C 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do złotego koloru na 2 półkach jednocześnie (termoobieg). Wyłączyć i chwilę pozostawić w piekarniku. Wystudzić ciasto. Z jednej blachy wyjąć placek i odłożyć na bok.
Wykonanie kremu:
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dolewać do ubitych jajek ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Ostudzić. Osobno utrzeć tłuszcz, stopniowo po łyżce dodając ugotowany budyń. Dla zapachu można dodać parę kropli olejku arakowego lub soku z cytryny lub rumu. Ja dodaję rum jasny. Tak przygotowany krem karpatkowy przekładam na upieczony placek (w blasze), na to nakładam wyciągnięty i odłożony na bok 2 placek. Całość posypuję cukrem pudrem (na sitko i przesiewam wzdłuż ciasta).
Dla tych którzy mają za mało czasu proponuję ażeby kupili ciasto i krem karpatkę gotową mieszankę do zrobienia w domu.
PORADA: Nie kupować błyskawicznych kremów gotowych w 5 minut, tylko takie, które są robione na mleku – są lepsze!
Smacznego 🙂