Karpatka

Karpatka

Karpatka

 

Karpatka to ciasto, które można jeść i jeść. Jeżeli masz kuchenkę z termoobiegiem to za jednym pieczeniem wkładasz 2 blachy i masz 2 placki (dół, góra) karpatki za jednym zamachem. W trakcie ich pieczenia robisz krem, przekładasz go między upieczone placki i gotowe!

 

  • Składniki na ciasto:
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

  • Składniki na krem:
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
  • parę kropli olejku arakowego lub soku z cytryny lub rumu

 

Wykonanie ciasta:
Wodę z masłem i solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie ją rozetrzeć, zaparzyć ciągle gotując ok. 5 minut aż zrobi się kluchowate. Zdjąć z ognia. Ostudzić i wbijając po 1 jajku miksować do uzyskania gładkiej masy. W 2 blaszkach jednakowych rozmiarów wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych – wykładać łyżką placuszki. Potem je rozprowadzić tak by w niektórych miejscach były cieniutkie, a w niektórych miały zgrubienia.
PORADA: W celu lepszego rozprowadzenia ciasta łyżkę moczę w oleju.
Piec 200 stopni C 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do złotego koloru na 2 półkach jednocześnie (termoobieg). Wyłączyć i chwilę pozostawić w piekarniku. Wystudzić ciasto. Z jednej blachy wyjąć placek i odłożyć na bok.

 

Wykonanie kremu:
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dolewać do ubitych jajek ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Ostudzić. Osobno utrzeć tłuszcz, stopniowo po łyżce dodając ugotowany budyń. Dla zapachu można dodać parę kropli olejku arakowego lub soku z cytryny lub rumu. Ja dodaję rum jasny. Tak przygotowany krem karpatkowy przekładam na upieczony placek (w blasze), na to nakładam wyciągnięty i odłożony na bok 2 placek. Całość posypuję cukrem pudrem (na sitko i przesiewam wzdłuż ciasta).

Dla tych którzy mają za mało czasu proponuję ażeby kupili ciasto i krem karpatkę gotową mieszankę do zrobienia w domu.
PORADA: Nie kupować błyskawicznych kremów gotowych w 5 minut, tylko takie, które są robione na mleku – są lepsze!
Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx