Kasza gryczana na sypko

Wypróbowałam już wiele przepisów na kaszę gotowaną na sypko i ten wydaje mi się najlepszy. Spróbujcie ,zróbcie i oceńcie czy jest dobry?

  • Składniki:
  • 1,5 szkl. kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę wysypać na gęste sito i przelać ją wrzątkiem. Przełożyć do miski i gdy wystygnie wbić do niej surowe rozmącone jajko. Dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut. Można po 15 min czekania ją ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i do niego wsypać kaszę. Smażyć ją na małym ogniu mieszając ok 2 min. Zalać wrzątkiem i dodać sól. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 30 min. Uważać , by kaszę nie przypalić.     Jest bardzo smaczna, każde ziarenko osobno. Doskonała np. z gulaszem z żołądków drobiowych.   Nadmiar kaszy przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce i wykorzystuję jako składnik  do innych potraw.  Polecam!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx