Omlet z jarmużem

omlet z jarmużem

Proponuję zrobić omlety wg przepisu s. Faustyny. Zdrowy dodatek przesmażonego jarmużu z czosnkiem i cebulką oraz dodatkiem kurkumy i imbiru tworzy niesamowity smak tego omleta. Można go jeść na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji z powodzeniem zaspokoi głód 3 dorosłych członków rodziny. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/4 łyżeczki: soli, pieprzu , kurkumy, imbiru mielonego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jarmuż umyć, odsączyć na sicie., pozbawić grubych łodyg i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać , pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć cebulę, jarmuż i czosnek. Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na największych obrotach robota, potem zmniejszyć obroty i dodawać do białek stopniowo żółtka a następnie mąkę i przyprawy. Wymieszać i wlać na przesmażoną zawartość patelni. Wszystko smażyć pod przykryciem ok. 7 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 min. Omlet podawać np z ketchupem lub polany sosem czosnkowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx