Przepis dość oryginalny, bo zawiera w swoim składzie tylko 2 jajka, gdy tymczasem robiłam keksy z zawartością nawet 9 jaj. Przepis pochodzi z książki autorstwa kucharzy ze wschodu: M. P. Danilienko, JI Jemieljnowa,R.N. Safargalijewa i N.A. Sliwinskaja ; tytuł: ,,Wsio iz muki”( ,,Wszystko z mąki”). Keks najlepszy tego samego dnia po upieczeniu. Na drugi dzień jest nieco twardszy, ale nadal pyszny. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szkl. cukru ( oryginalnie było 1 szkl. cukru, ale dla mnie to za dużo)
- 2 jajka
- 1/2 szkl. drobno pokrojonych owoców suszonych, migdałów i orzechów prażonych Helio
- 1`/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki amoniaku( ja dałam proszek do pieczenia)
- Dodatkowo zrobiłam polewę:
- 1 tabliczka 100 g czekolady
- 3 łyżki masła
- 1/2 kubka małej śmietany 18%
Wykonanie ciasta:
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodawać stopniowo masło i stale ucierając pozostały cukier proszek do pieczenia i wszystko utrzeć na pulchną masę. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, owoce suszone, migdały i orzechy prażone drobno pokrojone i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem keksówkę, oprószyć ją delikatnie mąką. Piec 45-55 min w temp. 220-230 stopni C. ( od zimnego piekarnika). Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Wykonanie polewy:
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, na końcu dodać śmietankę ,podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości i polać polewą ciasto. Smacznego!
Uwaga! Można zamiast polewy posypać cukrem pudrem.