Keks leningradzki

Przepis dość oryginalny, bo zawiera w swoim składzie tylko 2 jajka, gdy tymczasem robiłam keksy z zawartością nawet 9 jaj. Przepis pochodzi z książki autorstwa kucharzy ze wschodu: M. P. Danilienko, JI Jemieljnowa,R.N. Safargalijewa i N.A. Sliwinskaja ; tytuł: ,,Wsio iz muki”( ,,Wszystko z mąki”). Keks najlepszy tego samego dnia po upieczeniu. Na drugi dzień jest nieco twardszy, ale nadal pyszny. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru ( oryginalnie było 1 szkl. cukru, ale dla mnie to za dużo)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. drobno pokrojonych owoców suszonych, migdałów i orzechów prażonych Helio
  • 1`/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki amoniaku( ja dałam proszek do pieczenia)
  • Dodatkowo zrobiłam polewę:
  • 1 tabliczka 100 g czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 kubka małej śmietany 18%

Wykonanie ciasta:

Żółtka utrzeć z połową cukru, dodawać stopniowo masło i stale ucierając pozostały cukier proszek do pieczenia i wszystko utrzeć na pulchną masę. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, owoce suszone, migdały i orzechy prażone drobno pokrojone i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto  Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem keksówkę, oprószyć ją delikatnie mąką. Piec 45-55 min w temp. 220-230 stopni C. ( od zimnego piekarnika). Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.

Wykonanie polewy:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, na końcu dodać śmietankę ,podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości i polać polewą ciasto. Smacznego!

Uwaga! Można zamiast polewy posypać cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx