Została Ci biała kiełbasa i nie masz na nią pomysłu? Proponuję spróbuj takiej. My bardzo lubimy taką kiełbasę, ma ona niepowtarzalny smak miodowo-musztardowej marynaty. Do tego kleks dżemu z żurawiny lub borówki i już jesteśmy w siódmym niebie. Spróbuj a nie pożałujesz!. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg białej surowej grubej
- 4 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku jabłkowego lub wody
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka. Wyłożyć na dno brytfanki. Dodać sól i pieprz świeżo starty. Na to nałożyć kiełbasy jedna obok drugiej. Między kiełbasy poukładać cząstki obranych jabłek. Musztardę, miód i olej wymieszać ze sobą. Dodać sok z jabłek lub wodę, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatą posmarować kiełbasy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!