Zrazy wołowe po staropolsku

W starym zeszycie z przepisami kulinarnymi znalazłam ten przepis. Zrazy robione są na ,, bogato” na specjalne okazje z grzybkami marynowanymi i słoniną czosnkową. Polecam!

  • Składniki:
  • wołowina zrazowa ( ilość zależy od liczby osób)- ja miałam 1,5 kg
  • sól i pieprz
  • musztarda sarepska
  • 10 dag słoniny czosnkowej ( ja kupuję w ukraińskim sklepie) – może być zwykła lub boczek wędzony
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • grzyby marynowane
  • mąka do obtoczenia rolad
  • smalec do smażenia
  • włoszczyzna w paseczkach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kulki pieprzu
  • suszone grzyby leśne
  • śmietana i mąka

Wykonanie:
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie płaty, które delikatnie rozbijamy. Każdy płat mięsa solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz czarny. Potem smarujemy musztardą i dajemy na to cienki plasterek: słoniny, ogórka kiszonego, cebulki, drobno pokrojone grzyby marynowane i wszystko zawijamy w roladki, zawijając też boki. Obtaczamy je w mące i smażymy na smalcu dodając do nich uprzednio podduszone tarte warzywa z włoszczyzny, kilka kulek ziela angielskiego i całego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Podlewamy wodą wrzącą i dodajemy skruszone grzyby suszone leśne. Podduszamy całość do miękkości mięsa. Całość zalewamy zahartowaną sosem ze zrazów śmietaną z roztrzepaną mąką. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Zapach i smak takich zrazów jest nieziemski. Smacznego!

zrazy staropolskie
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx