Kiszona kapusta z majerankiem i imbirem

Kiszona kapusta z majerankiem i imbirem

Kiszona kapusta z majerankiem i imbirem

Taka kapusta jest doskonała jako dodatek do drugiego dania obiadowego podanego z ziemniakami i mięsem lub rybą. Polecam i wierzę, że wzbogaci danie obiadowe o nowy niepowtarzalny smak.

 

  • Składniki:
  • 50 dag kiszonej kapusty najlepiej domowej (Przepis na kiszoną kapustę)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
  • 2 cm tartego imbiru świeżego lub 1  łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżka majeranku

 

Wykonanie:
Kapustę kiszoną poszatkować na drobniejsze kawałki i ugotować ją w wodzie ( 3/4 wysokości kapusty). Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojony czosnek i cebulę. Dodać do tego mąkę i całość lekko zasmażyć. Rozprowadzić to śmietaną. Dobrze wymieszać. Dolać do zawartości patelni troszeczkę wywaru z zupy i całość przelać do garnka. Chwilę pogotować, dodać tarty imbir i roztarty w dłoniach majeranek. Wymieszać, zagotować i wyłączyć.

 

Jeżeli wyjdzie Wam kapusta za gęsta można dolać przegotowaną wodę, a jeżeli za rzadka to jeszcze chwilę pogotować do odparowania zawartości. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx