Kiszone pomarańcze

Kiszone pomarańcze

Kiszone pomarańcze

W styczniu i lutym pomarańcze są najtańsze i najbardziej soczyste, dlatego zachęcam do ich przygotowania tym, którzy lubią „nowości” lub eksperymentować w kuchni. Pełne witamin pomarańcze są dodatkiem do różnego rodzaju mięsa. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 7 pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • ok. 4-5 łyżek soli morskiej drobnej
  • 5 liści laurowych
  • duży słój
  • przegotowana ciepła woda

 

Wykonanie:
Pomarańcze porządnie wyszorować i przelać wrzątkiem.  Każdą naciąć głęboko na krzyż i do każdej wsypać po 1/2 łyżeczki soli morskiej. Do słoja włożyć tak nadziane solą pomarańcze, dodać liście laurowe, resztę soli i zalać je sokiem z pomarańczy i wodą. Zakręcić, odstawić w chłodne miejsce i co parę dni słojem potrząsać. Pomarańcze są dobre po 1 miesiącu kiszenia. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx