Danie może być obiadowe lub na ciepłą kolację. Z tej ilości masz 2 obiady dla 3 osobowej rodzinki. Polecam!
- Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego dowolnego gatunku
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajo
- po 1 łyżeczce: majeranku. papryki słodkiej i papryki ostrej lub szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 200g ryżu
- 1 większa marchew
- 1/2 pora
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie albo mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego . Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać aż masa stanie się kleista. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno naczynia wrzucić wypłukany i odsączony ryż. Jego warstwę wyrównać i na niej ułożyć półplasterki pora uprzednio przelane wrzątkiem. Na całość zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. na to wykładamy klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej , które formujemy zwilżonymi rękoma.
w garnku gotujemy ok pół litra wody z solą, pieprzem i przyprawami i gorącą tak przegotowaną wodą zalewamy nasze klopsiki. Na wierzchu możemy jeszcze dać kawałki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(w odkrytym naczyniu )do 180 stopni C na 45 minut. W trakcie pieczenia możemy obrócić klopsiki. smacznego!
Uwaga!
Jeżeli masz bulion to możesz zamiast wodą smakową zalać klopsy bulionem.