Klopsy dyniowo-mięsne z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
- Składniki:
- 1 kg tartego miąższu dyni
- bułka tarta
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- oregano
- imbir mielony
- 2 jaja
- sól i pieprz
- cebula
- pół szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- 10 dag tartego żółtego sera
- olej do smażenia
- 3 ogórki kiszone
- ziemniaki 2 szt na osobę
- natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać tartą dynię, cebulę, bułkę tartą (taką ilość aby masa się łączyła), posiekaną cebulę, przyprawy wg gustu, sól i pieprz, rozmącone jaja. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu wlać kwaśną śmietanę, dodać ser tarty i dalej wyrabiać. Masa ma być gładka. Jeżeli za sucha to dodać śmietanę, a jeżeli za mokra to dodać więcej bułki tartej. Formować wilgotnymi dłońmi klopsy i smażyć obustronnie na oleju. W drugim garnku zagotować ziemniaki z solą. Miękkie odcedzić i odparować. Na talerzu ułożyć klopsy, ziemniaki posypane pociętą drobno natką pietruszki, obok położyć pokrojone ogórki kiszone. Całość polać ketchupem lub sosem pomidorowym wg uznania.
Smacznego 🙂