Klopsy dyniowo-mięsne

Klopsy dyniowo-mięsne z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

 

 

  • Składniki:
  • 1 kg tartego miąższu dyni
  • bułka tarta
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • oregano
  • imbir mielony
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • cebula
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • 3 ogórki kiszone
  • ziemniaki 2 szt na osobę
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:

Mięso mielone włożyć do miski. Dodać tartą dynię, cebulę, bułkę tartą (taką ilość aby masa się łączyła), posiekaną cebulę, przyprawy wg gustu, sól i pieprz, rozmącone jaja. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu wlać kwaśną śmietanę, dodać ser tarty i dalej wyrabiać. Masa ma być gładka. Jeżeli za sucha to dodać śmietanę, a jeżeli za mokra to dodać więcej bułki tartej. Formować wilgotnymi dłońmi klopsy i smażyć obustronnie na oleju. W drugim garnku zagotować ziemniaki z solą. Miękkie odcedzić i odparować. Na talerzu ułożyć klopsy, ziemniaki posypane pociętą drobno natką pietruszki, obok położyć pokrojone ogórki kiszone. Całość polać ketchupem lub sosem pomidorowym wg uznania.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx