Polecam smaczne klopsiki, słodkie i miłe dla podniebienia dla dzieci i dorosłych. Wcale nie wyczuć w nich jaglanki. Smacznego!
- Składniki:
- 1 torebka kaszy jaglanej
- kilka łyżek szklanki mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 jabłko
- 50 g twarogu
- szczypta cynamonu( jeżeli nie lubisz tej przyprawy to nie dawaj)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kaszę w woreczku przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie do miękkości. Do miski wsypać pozostałe produkty, jabłko obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać z torebki przestudzoną i ugotowaną kaszę. Wszystko razem wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany olej ( łyżka musi być omącona). Smażyć dwustronnie na złoty kolor. Kłaść na talerze i polać syropem klonowym. Jeżeli nie masz możesz zastąpić innym syropem np. malinowym lub gęstą śmietaną. Klopsy na obiad, kolację, podwieczorek czy śniadanie. Smaczne i zdrowe. Polecam!