Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

 

Przepis na pyzy znalazłam w zeszycie mojej koleżanki. Sos jest moim pomysłem. Dzięki takiej kombinacji powstało smaczne danie, które jemy z całą rodzinką bez podziału na wegetarian i mięsożernych.

 

 

  • Składniki:
  • 1. Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki płynnego masła
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 szklanki mleka
  • mąka do posypania stolnicy
    2. Warzywa mrożone np. 7 składnikowe
    3. Składniki na sos:
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • sól i pieprz
  • ziarenka smaku „Winiary” (może być inna przyprawa)

 

Wykonanie ciasta:
Robimy rozczyn: w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie to do niego dodajemy żółtka, sól, resztę mąki. Wyrabiamy. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w cieple miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość to dzielimy je na części. Każdą część wyjmujemy osobno na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiamy ok. minuty. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy krążki szklanką,które przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę. Trzymamy w cieple. Szeroki garnek napełniamy wodą, przykrywamy go kilkakrotnie złożoną gazą, której końce zawiązujemy na tasiemkę. Gdy woda zacznie wrzeć to na gazę nakładamy wyrośnięte krążki pyz. Przykrywamy całość pokrywką i „parujemy ok. 10 minut. Jeżeli mamy parowar lub garnek na parę, to wykonujemy ten proces w nich. Z mojego przepisu otrzymamy ok. 20 pyz drożdżowych.

 

Wykonanie sosu z warzywami:
W garnku ugotować do miękkości warzywa. Osobno w kubku rozmieszać mąkę z mlekiem i całość wlać do gotujących warzyw (mieszać). Przyprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
Gotowe pyzy nakładać na talerze, polać sosem z warzywami.
Alternatywa dla zapracowanych: Gotowe pyzy drożdżowe można kupić w markecie. Należy je tylko „parować” i przyrządzić sos warzywny.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx