Klopsy w sosie musztardowo- koperkowym

Mały dodatek a tak cieszy i podkręca smak potrawy! Niedawno podczas zakupów w Kauflandzie przypadkowo natknęłam się na musztardę firmy Prymat ,,Musztarda bez konserwantów z whisky – lekko ostra”. I to właśnie ona +koperek z własnej działeczki tworzą fajny smak sosu w tej potrawie, która może być obiadem lub obiado- kolacją z ulubionymi dodatkami. Polecam!

  • Składniki na sos:
  • 1 łyżka musztardy z whisky
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 mały kubeczek śmietanki kremówki ( może być inna)
  • sól i pieprz do smaku
  • troszeczkę gorącego wywaru z duszonych klopsów
  • drobno pokrojony zielony koperek
  • Składniki na klopsy:
  • 500 g mięsa mielonego( gatunek dowolny)
  • 1 jajko
  • szczypta przyprawy kebab-gyros
  • szczypta czosnku
  • szczypta majeranku lub macierzanki suszonej
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • olej do smażeniaWykonanie klopsów:
    Mięso przełożyć do miski. Połączyć z rozbełtanym jajem i przyprawami. Odłożyć na bok.  Potem mokrymi dłońmi formować małe klopsiki i je obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażyć obustronnie, a następnie podlać wrzącą wodą i dusić ok pół godz.( jeżeli woda odparuje to dolewać).
    W tym czasie wykonać sos:
    Rozmieszać w kubeczku śmietankę ze skrobią ziemniaczaną i kilkoma łyżeczkami gorącego wywaru z klopsów. Wlać na patelnię z klopsami i mieszając zagotować do odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec do smaku dodać sól, pieprz i pokrojony drobno zielony koperek. Wymieszać z klopsami i gotowe. Ja do tego jeszcze serwuję ugotowane młode ziemniaki  i ogórek kiszony małosolny. można tez je z powodzeniem podać z kaszą, ryżem , kluskami, makaronem. smaczne są z pajdą chleba maczaną w takim sosie i zagryzką w postaci klopsa. Smacznego!

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx