Klopsy z kaszy gryczanej

Klopsy te jadłam pierwszy raz u znajomych i nie mogłam zgadnąć z czego one są. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się , że są one z kaszy gryczanej. Polecam , są smaczne  i zaskoczą niejednego mięsożercę, bo wyglądają jak mięsne a smakują… przekonajcie się sami. Polecam!

  • Składniki na 12 klopsów:
  • 2 torebki kaszy gryczanej parzonej( ok 1 szkl.)
  • 2 torebki kaszy gryczanej białej ( ok. 1 szkl.)
  • 4,5 szkl. wody
  • 2 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek  zielony lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, płatki chili, pieprz ziołowy- wszystko do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:
Kasze umyć na sicie. Przesypać do garnka i zalać wodą. Lekko osolić. Gotować  ok 20 min, potem odlać wodę, wraz z garnkiem zawinąć w  ręcznik kuchenny i  koc,  by  kasza doszła  ( zmiękła).
Tymczasem obrać cebulę, czosnek i drobno je pokroić a następnie przesmażyć na oleju. Dwa  jajka ugotować na twardo. Kaszę wystudzić i przemielić z gotowanymi jajkami przez maszynkę do mięsa. Dodać do nich surowe jajka, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i z masy mokrymi rękoma uformować klopsy obtaczając je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym ( przepis w blogu) lub dowolnym innym ulubionym sosem. Smacznego!

klopsy z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx