W sierpniu czas na zaprawy pomidorów. Ja zrobiłam w tym roku ogórki małosolne kiszone w jednym dużym słoju z pomidorami lima. Ogórki były zjedzone na bieżąco a pomidory kiszone wykorzystałam w taki oto sposób:
Składniki
- 2 różnokolorowe papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- kilka małych kiełbasek
- olej
- 4 kiszone pomidory
- 1 woreczek ugotowanej kaszy lub ryżu
- sól, pieprz, chili do smaku
Wykonanie:
Papryki i cukinię umyć, wydrążyć i pokroić na drobno. Cebulę i czosnek obrać i pokroić też drobno. na gorącym oleju zeszklić cebulę, czosnek, wrzucić paprykę i cukinię i wszystko przesmażyć. Z pomidorów odciąć grubsze końce i drobno je pokroić. Jeszcze chwilę dusić, dodać małe kiełbaski. dusić do odpowiedniej gęstości. dodać ugotowaną kaszę lub ryż. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem oraz chili i gotowe. Smacznego!