Klopsy z mini mozzarella w sosie pomidorowym

Lubię dania z mięsa mielonego. dzisiaj wymyśliłam takie oto klopsiki. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane)  jakie masz w domu
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 1 jajo
  • 1 op. mini mozzarelli – kuleczki w zalewie
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy: ja dałam suszoną macierzankę, lubczyk
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
  • składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  •  śmietana mała 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub zielony koperek do posypania całości

Wykonanie klopsów:
Mięso łączymy z uprzednio wymoczonym w wodzie  i odciśniętym z niej chlebem. dodajemy jajko, sól , pieprz, dowolne przyprawy i dokładnie wyrabiamy ręką masę mięsną az stanie się kleista. Kładziemy na dłoń porcję mięsa, robimy mały placuszek a w środek wkładamy po 1 kuleczce mini mozzarelli uprzednio przelanej z zalewy na sicie. zlepiamy zgrabny klopsik i obtaczamy go w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano klopsiki z każdej strony, potem zalewamy je odrobiną wody wrzącej i dusimy ok 10 min. Potem dolewamy zblendowane z koncentratem pomidorowym  pomidory z puszki. Śmietankę łączymy w kubku z  wymieszaną mąką i odrobiną wywaru pomidorowego z patelni. Całość wlewamy na patelnię do klopsów mieszając by nie było grudek. chwilę dusimy do zredukowania i zagęszczenia sosu. Do smaku dodajemy sól i pieprz i całe danie posypujemy zieleniną.  można podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx