Polędwiczki z sosem szpinakowym

Pomysł na obiad lub obiado-kolację podpatrzony z gazety ,, Chwila dla Ciebie” autorstwa  p.J. Kwiek. Zrobiłam i polecam to proste  w wykonaniu i smaczne danie.

  • Składniki:
  • 1 op. szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • mała śmietana 30%
  • jaśniejsza część pora
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć , obrać z błon i podzielić na 2 cm plastry. Delikatnie je rozbić   Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obsmażyć dwustronnie na oleju tak by lekko plastry zarumieniły się na brzegach i mięso wciąż było soczyste. Odstawić pod przykryciem na bok. Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć na nim przeciśnięty  ząbek czosnku. Dodać szpinak i przesmażyć całość do utraty objętości. Wlać śmietanę kremówkę, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.Całość podgrzewać mieszając ok. 5 min. Dodać polędwiczki przygotowane wcześniej. Razem wszystko podgrzać następne 5 min i na końcu oprószyć drobno pokrojonym porem. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx