Kluski leniwe z cebulką i serem tartym z patelni

 

Kluski leniwe postanowiłam zrobić inaczej jak do tej pory. To znaczy po ich ugotowaniu przeszkliłam na patelni cebulkę i w nią wrzuciłam ugotowane kluchy. Potem oprószyłam je tartym żółtym serem i wyszła obiadowa pychota. Polecam!

  • Składniki:
  • ok.1/2 kg ziemniaków ugotowanych najlepiej z poprzedniego obiadu
  • 1 kostka mała twarogu półtłustego
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • troszeczkę mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty żółty ser
  • olej rzepakowy
  • 1-2 cebule

Wykonanie:
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę, dodać rozmącone jajko. Wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej żeby dało się zrobić kulę, a z niej zrobić wałeczki odrywając część ciasta. Kroimy je na 1 cm kawałki, które wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Kiedy wypłyną po 2 min są dobre do wyciagnięcia. Partiami je gotujemy. Na patelni podgrzewamy olej i szklimy cebulę drobno pokrojoną, na to nakładamy ugotowane odsączone kluski. Delikatnie przemieszamy a na koniec oprószamy żółtym tartym serem , solą i pieprzem do smaku. Nakładamy porcjami na talerze. Mięsożercy mogą jeszcze takie kluski okrasić przesmażonym boczkiem wędzonym. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx