Zainspirował mnie przepis z jednej z grup kulinarnych na kluski leniwe tzw. ruskie w którego składzie był wędzony twaróg. Zrobiłam i polecam. Troszeczkę inny smak, kluski polałam gęstą śmietaną, ale można też okrasić przeszkloną cebulką z dodatkiem boczku wędzonego. Polecam!
- Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu wędzonego
- 250g twarogu typu włoskiego capri
- 1 jajo
- 1,5 szkl. maki pszennej
- 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- śmietana lub cebula z boczkiem wędzonym
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane i twarogi przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. dodać surowe jajko i mąki. wszystko razem zagnieść, odstawić na 5 min. Następnie przygotować garnek z osoloną wrzącą wodą i tam wkładać uformowane kluski. Gotować 3 min od wypłynięcia. Ja po nałożeniu na talerze polałam na nie kleks gęstej śmietany. Smacznego!