Kluski ruskie z twarogiem wędzonym

Zainspirował mnie przepis z jednej z grup kulinarnych na kluski leniwe tzw. ruskie w którego składzie był wędzony twaróg. Zrobiłam i polecam. Troszeczkę inny smak, kluski polałam gęstą śmietaną, ale można też  okrasić przeszkloną cebulką  z dodatkiem boczku wędzonego. Polecam!

  • Składniki:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu wędzonego
  • 250g twarogu typu włoskiego capri
  • 1 jajo
  • 1,5 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • śmietana lub cebula z boczkiem wędzonym

Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane i twarogi przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. dodać surowe jajko i mąki. wszystko razem zagnieść, odstawić na 5 min. Następnie przygotować garnek z osoloną wrzącą wodą i tam wkładać uformowane kluski. Gotować 3 min od wypłynięcia. Ja po nałożeniu na talerze polałam na nie kleks gęstej śmietany. Smacznego!

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx