Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe w sosie śmietanowo-serowym

W markecie udało mi się kupić włoskie kluski szpinakowe i zrobiłam do niego sos śmietanowo-serowy. Wyszło bardzo dobre danie, które z powodzeniem można podać na obiad lub obiado-kolację. Jeżeli nie masz takich klusek, możesz ugotować dowolny grubszy makaron, a szpinak osobno podsmażyć z czosnkiem na masełku i całość wymieszać. Uzyskasz ten sam smak i kolorystykę potrawy. Polecam, danie szybkie i łatwe do zrobienia!

 

  • Składniki:
  • kluski szpinakowe lub dowolny makaron (ilość dostosowana do ilości osób)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g tartego żółtego sera lub mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub olej rzepakowy
  • zielony koperek do posypania
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • można dodać ulubione zioła do smaku

 

Wykonanie:
Kluski lub makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski na bok.
Na głębszej patelni rozpuścić tłuszcz i przesmażyć na nim drobno i obrany pokrojony ząbek czosnku. Dolać mleko, śmietanę, ser tarty. Gotować stale mieszając do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Do smaku dodać sól, pieprz i ulubione zioła – ja dałam zielony drobno pokrojony koperek. Wyłączyć i do sosu wsypać ugotowane kluski lub makaron. Ponownie wymieszać, ewentualnie jeszcze przyprószyć koperkiem i gotowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx