Kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane z zasmażaną kapustą kiszoną- kto tego nie lubi? Nie znam takiej osoby. Polecam! Niżej podane składniki są na porcje dla 4-5 osób.
- Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko całe surowe
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka czubata mąki kartoflanki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: - 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Ciepłe ziemniaki ugotowane przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść je widelcem, tak by powstała jednolita masa. Można też przepuścić je przez specjalną praskę. Ziemniaki surowe po obraniu i umyciu przetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę lub gęste sito. Zlać otrzymany sok a z dna zebrać osad, który jest krochmalem i dodać go do ziemniaków. Połączyć ziemniaki ugotowane z surowymi, dodać sól, pieprz, jajko, mąki i dobrze wszystko ręką wyrobić.
Przygotować szeroki garnek z osoloną wodą i do wrzątku łyżką kłaść kluski ( za pomocą drewnianej deski nakładać część ciasta i łyżką namoczoną w gorącym wrzątku spychać pojedynczo , po kolei ciasto z części łyżki do do garnka). Gotować je ok. 5 min aż wypłyną na wierzch. Jeszcze chwilę pogotować na małym ogniu i łyżką cedzakową nakładać na talerze.
Cebulkę drobno pokrojoną zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Chwilę smażyć i dodać do tego cukier. Wymieszać. Tak przygotowaną kapustę kiszoną usmażoną podajemy z kluskami. Polecam prosty, tani, sycący posiłek obiadowy lub kolacyjny. Smacznego! Uwaga!
Pozostała woda z gotowania klusek jest wystudzona i przechowywana w lodówce. Przyda się do sosów i zup.