Knysze z kapustą

Nie wiem jak Wy, ale ja w grudniu mam zawsze ochotę na kiszonki. Pałaszuję kiszone: jabłka, rzodkiewki,  kapuchę czy ogórki. Nie raz zastanawiam się nad tym -jaki ten mój organizm jest mądry. W ten sposób zabezpiecza się przed wirusami i  bakteriami. Jeżeli Wy też tak macie, to propozycja dla Was: zróbcie pyszne knysze, które nadają się na  co dzień jak i na święta. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 20-30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier, mak wg uznania
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • Składniki na nadzienie:
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • sól i pieprz ziołowy

Wykonanie:
Kapustę ugotować z posiekaną cebulą i przyprawić. Dodać drobno posiekane jaja. Leciutko wymieszać wszystko razem.
Drożdże utrzeć z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru,1 łyżką  mąki i odstawić do podrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, roztopione letnie masło, jajka, śmietanę i szczyptę  soli. Ciasto wyrobić i odstawić . Formować wałki, dzielić je na porcje Na każdą nakładać nadzienie , zlepiać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować każdy knysz jajem, posypać makiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 35 minut.

knysze z kapustą
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx