Kolorowe medaliony

Masz pierś z kurczaka i nie masz na nią pomysłu? Proponuję zrobić kolorowe medaliony, które mogą być daniem obiadowym lub kolacyjnym . Łatwe do wykonania,kolorowe zachęcą dzieci do ich zjedzenia i szybkie danie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 2 utarte marchewki
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 1 łyżka vegety
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Paprykę, cebulę i pierś z kurczaka umyć, oczyścić i drobno pokroić w kosteczkę do miski. Marchew i ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojony lubczyk i rozbełtane jajka. Wsypać vegetę, pieprz ziołowy,mąkę ziemniaczaną i majonez. Dosolić do smaku. Wszystko wymieszać i kłaść na rozgrzany olej łyżką formując medaliony. Smażyć do zarumienienia dwustronnie. Podawać na talerze jeszcze ciepłe  polane dowolnym sosem, ketchupem lub jeść takie wyłożone prosto z patelni. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx