Masz pierś z kurczaka i nie masz na nią pomysłu? Proponuję zrobić kolorowe medaliony, które mogą być daniem obiadowym lub kolacyjnym . Łatwe do wykonania,kolorowe zachęcą dzieci do ich zjedzenia i szybkie danie. Polecam!
- Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 2 utarte marchewki
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- 1 łyżka vegety
- 1 gałązka lubczyku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Paprykę, cebulę i pierś z kurczaka umyć, oczyścić i drobno pokroić w kosteczkę do miski. Marchew i ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojony lubczyk i rozbełtane jajka. Wsypać vegetę, pieprz ziołowy,mąkę ziemniaczaną i majonez. Dosolić do smaku. Wszystko wymieszać i kłaść na rozgrzany olej łyżką formując medaliony. Smażyć do zarumienienia dwustronnie. Podawać na talerze jeszcze ciepłe polane dowolnym sosem, ketchupem lub jeść takie wyłożone prosto z patelni. Smacznego!