W internecie na jednej z grup kulinarnych znalazłam przepis, który mnie zainspirował do jego zrobienia. Chciałam zrobić tradycyjnego schaboszczaka inaczej. Marynata szybka i łatwa do zrobienia. Kotlet wyszedł inny, też chrupiący i miękki. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość plastrów schabu gr. ok 1 cm
- bułka tarta do obtoczenia kotleta
- marynata:
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Zrobić marynatę, a mianowicie wbić całe jajko do miski i rozkłócić je widelcem. Do tego dodać : majonez, sok z cytryny, drobno pokrojony siekany koperek i do smaku sól i pieprz. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Schaboszczaki rozbić tłuczkiem, obtoczyć z obu stron marynatą i poukładać jeden na drugim. ( w tej misce). Przykryć i odstawić na godzinę w lodówce. Następnie wyjąć z marynaty, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju, odcedzić nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z młodą kapustą 9 patrz przepis).Smacznego!