Zapiekanka schabowa

Do jej zrobienia zainspirował mnie przepis Joli. Wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, która może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Zróbcie i spróbujcie, a nie pożałujecie!

  • Składniki:
  • 4 plastry kotleta schabowego ( gr. 1 cm)
  • 5 marchewek
  • 3 cebule
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Plastry schabu umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Cebule i marchew obrać i pokroić. Ja miałam marchew już tartą , którą miałam zamrożoną ,ale jeżeli masz surową to ją pokrój na plasterki a cebulę na pół talarki. Osuszone plastry mięsa lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Przygotować naczynie żaroodporne i na dno nałożyć połowę marchewki i  cebulki. Na to nałożyć rozbite kotlety, przykryć pozostałą marchewką i cebulką. Posypać całość tartym żółtym serem. W kubku rozmieszać majonez z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Łyżką nałożyć na całość. wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Wstawić do chłodnego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 1,5 godziny.

zapiekanka schabowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx