Robi się je błyskawicznie i też błyskawicznie znikają z talerzy. Polecam!
- Składniki:
- filety drobiowe ( liczyć trzeba 1 pojedynczy na 1 osobę)
- 2 jaja
- bułka tarta
- ser żółty tarty
- sól i pieprz
- maślanka lub kefir
- może być przyprawa do kurczaka
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
filety z kurczaka oczyszczamy z błon i przekładamy do miski z maślanką albo kefirem. Tam leżą ok. 1 godz ( ja to robię na noc, a rano na sicie odsączam, kroję w zgrabne kotlety pomagając sobie tłuczkiem przez folię je lekko rozbijając. Potem rozbełtam jaja na talerzu, przygotowuję talerz z bułką tartą wymieszaną tartym żółtym serem. kotlety solę, dodaję pieprzu i przyprawy do kurczaka, maczam w jajach, potem obtaczam w panierce serowej z bułką tartą. Przekładam na rozgrzany tłuszcz i smażę dwustronnie na rumiano. Przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym by obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe. podaję z ziemniakami i surówką lub sałatą. Smacznego!
Przepysznie wyglądają te kotlety drobiowe 😋👌 Znakomity przepis, jak i sposób przyrządzenia kotletów. Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serducha, Patryk 🤗💝
Dziękuję 🙂