Przepis jednej z grup kulinarnych zainspirował mnie do zrobienia w tak nietypowy klopsów z mięsa mielonego. Zrobiłam, wszystko zostało zjedzone i pochwalone jako smaczne. Dziękuję i przekazuję dalej, może ktoś się zainspiruje tym przepisem tak jak ja. Polecam!
- Składniki:
 - 800g mięsa mielonego
 - 1 jajko surowe
 - 1 bułka pszenna
 - 1 cebula
 - 3 jajka na twardo
 - 200 g sera żółtego
 - 1/2 szkl .mleka
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - 2 łyżki musztardy
 - zielony koperek
 - sól i pieprz
 
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Ser i jajka na twardo przetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce ze sobą dobrze wymieszać: odciśniętą bułkę, jajko surowe, sól, pieprz, musztardę, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek , drobno pokrojoną cebulę i 1/3 tartego sera żółtego. Po wyrobieniu masa musi być kleista. Formować kotlety i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dnem od szklanki zrobić wgłębienie na w środku kotletów. W małej miseczce wymieszać ze sobą: 2/3 tartego żółtego sera ,jaja tarte, majonez, sól, pieprz i drobno pokrojony zielony koperek. Wymieszaną masę wkładamy do wgłębienia, lekko ubijamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na 50 min. Podajemy oddzielnie na talerzu lub jako danie obiadowe połączone np. z ziemniakami i dowolną sałatką lub surówką. Smacznego!
	

