Przepis jednej z grup kulinarnych zainspirował mnie do zrobienia w tak nietypowy klopsów z mięsa mielonego. Zrobiłam, wszystko zostało zjedzone i pochwalone jako smaczne. Dziękuję i przekazuję dalej, może ktoś się zainspiruje tym przepisem tak jak ja. Polecam!
- Składniki:
- 800g mięsa mielonego
- 1 jajko surowe
- 1 bułka pszenna
- 1 cebula
- 3 jajka na twardo
- 200 g sera żółtego
- 1/2 szkl .mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- zielony koperek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Ser i jajka na twardo przetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce ze sobą dobrze wymieszać: odciśniętą bułkę, jajko surowe, sól, pieprz, musztardę, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek , drobno pokrojoną cebulę i 1/3 tartego sera żółtego. Po wyrobieniu masa musi być kleista. Formować kotlety i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dnem od szklanki zrobić wgłębienie na w środku kotletów. W małej miseczce wymieszać ze sobą: 2/3 tartego żółtego sera ,jaja tarte, majonez, sól, pieprz i drobno pokrojony zielony koperek. Wymieszaną masę wkładamy do wgłębienia, lekko ubijamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na 50 min. Podajemy oddzielnie na talerzu lub jako danie obiadowe połączone np. z ziemniakami i dowolną sałatką lub surówką. Smacznego!