S. Faustyna podawała przepis na postne danie, które może być obiadem czy też ciepłą kolacją. Zrobiłam i muszę stwierdzić, że jej pomysł przypadł mi do smaku. Kotlety zrobiłam z sosem czosnkowym, ale pasuję do nich też sos pieczarkowy czy pomidorowy. Zachęcam do ich zrobienia. Są pyszne i zdrowe!
- Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 średni ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki ,rozmarynu i majeranku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
- Składniki na sos czosnkowy wg. mojego przepisu:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 śmietana 30% ( 150 ml)
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę opłukać i przecedzić przez sito. Ziemniak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypujemy soczewicę i dodajemy obrany ziemniak. Całość zalewamy 2 szkl. osolonej wody i gotujemy ok. 20 min do miękkości. Do drugiego garnuszka wsypujemy opłukaną i przecedzoną przez sito kaszę jęczmienną. Zalewamy ją 3 szkl. wody osolonej i gotujemy również do miękkości kaszy. Odstawiamy z ognia oba garnuszki i pozwolimy kaszy wchłonąć pozostałą wodę. A soczewicę z ziemniakiem odcedzamy na sicie i wkładamy do miski. Tłuczkiem rozgniatamy soczewicę z ziemniakiem, to samo robimy z kaszą i przekładamy ją do miski w której jest już soczewica i ziemniak. Dodajemy przyprawy , a na patelni z odrobiną masła szklimy czosnek i cebulę drobno pokrojoną. Studzimy i dodajemy do całości. Wszystkie produkty w misce mieszamy , do smaku dodajemy pieprz, sól, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rękoma lekko namoczonymi w wodzie formujemy klopsy, którew obtaczamy w bułce tartej i smażymy obustronnie na maśle na złoto. Podajemy z sosem i surówkami lub sałatkami.
Sos czosnkowy: Obieramy i drobno kroimy czosnek. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wsypujemy mąkę, pokrojony czosnek i po chwili dolewamy tyle śmietanki by powstał beszamel, który mieszamy i podgrzewamy tak długo aż uzyskamy konsystencję sosu. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz posypujemy drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!