Kotlety rybne wytworne

Polecam takie kotlety tym, którzy nie lubią ryb. Kotlety są tak mięciutkie, soczyste i jeszcze w połączeniu z sosem  śmietanowym, czosnkowym lub majonezowym nie zgadniecie, że są z ryby.

  • Składniki:
  • 500 g filetów z dorsza lub innej ryby
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 szkl. bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Filety rybne osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym i skropić olejem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C 15 min. Po czym filety wyjąć i rozdrobnić je na kawałki widelcem. Na łyżce masła i  łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Całość przyprószyć solą i smażyć ok.5 min. Dodać zawartość patelni do rozdrobnionej upieczonej ryby. Potem dodać również rozmącone jaja, majonez, sos sojowy, bułkę tartą, koperek i przyprawy do smaku oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Za pomocą łyżki formować kotleciki i smażyć je na 2 łyżkach oleju i masła po 4 min z każdej strony do złotego koloru.
Uwaga!
Jeżeli masa na kotlety wyda Ci się za sucha to dodaj trochę majonezu a jeżeli za kleista to dosyp bułki tartej.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx