Kotlety schabowe w grzybowej panierce
Znalazłeś w lesie 5 grzybów i nie wiesz co z nimi zrobić? Dobra rada – najpierw je ususz, a potem zmiel w młynku. Będą bazą na pyszną panierkę do kotletów schabowych albo mogą być składnikiem do wykonania kotletów mielonych lub wykonania sosu grzybowego. Do dzieła!
- Składniki:
- schab wieprzowy bez kości – ilość zależy od liczby osób
- sól i pieprz do smaku
- mielony susz grzybowy
- bułka tarta
- 1-2 jajka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab po umyciu i wysuszeniu podzielić na kotlety. Rozbić je cienko przez folię, a potem oprószyć solą i pieprzem obustronnie. Na talerzyk rozbić jajka i rozmącić je widelcem.
W drugim pojemniku wymieszać ze sobą susz grzybowy z bułką tartą mniej więcej w proporcjach 1:1. Każdy z kotletów maczać w jajkach, a następnie oblepiać obustronnie w grzybowej panierce. Smażyć na oleju na wolnym ogniu do uzyskania rumianego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlet świetnie smakuje podany na obiad lub ciepłą kolację i polany np. ketchupem.
Smacznego!